Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

niedziela, 2 września 2012

Eko targ - w piersza niedziele miesiaca

Jak w kazda pierwsza niedziele miesiaca i tym razem spotkalismy sie w Olmi by zakupic eko-produkty.
Na szczescie byly jeszcze arbuzy. Wszystko wskazywalo, ze sezon arbuzowy skonczyl sie tydzien temu. Udalo sie je nabyt u dwoch eko-rolnikow.
Przybyl pan Valentini ze swoimi jablkami, czyli ze zaczelismy dlugi sezon jablkowy.


















 Dostawa jablek, ktore schodzily jak "cieple buleczki"

Ja i Julcia usiadlysmy sobie na laweczce i zajadalysmy sie sliwkami, jablkami i winogronami.



Oto kilka zdjec, na ktorych mozecie rowniez zobaczyc ceny eko warzyw i owocow:


Eko-winogrona: kazdy rodzaj 4 euro za kilogram











Zachwycila mnie dojrzala ricotta - miala duze powodzenie. Oto ona:


Oraz pozostale sery:


Jak widzicie na eko-targ mozna przyjsc ze swoimi pojemnikami, siatkami. W ten sposob nie produkuje sie nowych opakowan, a ponownie uzywa te ktore juz posiadamy.


Wiecej zdjec znajdziecie na profilu facebookowym Eko Toskanii.

1 komentarz:

  1. Ricotta faktycznie posiada pewien stopień dojrzałości... A my kupiliśmy sobie skrzynkę pysznych brzoskwiń, o dziadka, który sprzedawał je prosto z samochodu, ale czy ekologiczne, to już nie wiem... Jutro kończymy nasz włoski urlop (jesteśmy trochę dalej, bo w Basilikacie), a od poniedziałku będę miała na codzień niemieckie bazary ekologiczne (i niemieckie ceny)...

    OdpowiedzUsuń