Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

poniedziałek, 27 lutego 2012

Eko - Farma w Forrottoli

Forrottoli to toskanska wies. Polozona blisko Pistoi, stad z oliwnych wzgorz i gajow widac cala panorame miasta.

 Widok jest tak panoramiczny, ze mozna dostrzec osniezone gory Pistoi



















W Forrottoli mieszka Gabriella i jej cala rodzina. Od pokolen zajmuja sie uprawa ziemi oraz hodowla zwierzat.

 Gaje oliwne

Podchodza do wszytkiego z miloscia i oddaniem. Tu kazde zwierze ma swoje imie. Na przyklad trzy krowy rasy Maremmana to: Carolina, Gina i Gemma.

Carolina (po lewej) urodzila sie w maju 2011 roku

Psy to Zeus i Sheila. Z lza w oku Gabriella wspomina konia Margherite, ktory umarl niedawno. Nie dalo sie go uratowac, mimo tego, ze na miejsce przyjechalo trzech weterynarzy.
Gabriella kocha zwierzeta i dlatego przygarnia rowniez te, ktore mialy mniej szczescia w zyciu. Stworzyla tzw. oaze odzyskania (zdrowia). Ratuje okaleczone, kulawe zwierzeta, pomaga dojsc im do zdrowia.

 Gabriella i ja

Rodzina Gabrielli nie uprawia tzw. intensywnej hodowli. Tutaj owca moze dozyc nawet 20 lat - wyjasnia. Oczywiscie tak jak w kazdym rolnym gospodarstwie, tak i tutaj czasem jakies zwierze trafia do uboju (taka jest prawda). Zeby do tego doszlo sledzi sie odpowiednie dni, fazy, o ktore nie pytalam, gdyz to dla mnie bolesny temat. Gabriella pokazala mi tylko pokoj, w ktorym dojrzewa salami ze swinki.

 Salami dojrzewa do 4 miesiecy

Wracajac do zwierzat, to zywia sie one samymi naturalnymi produktami. Zadnej chemi, antybiotykow, Ogm. Siano sprowadzane jest z regionu Emilia Romania, gdyz tam pewien rolnik uprawia siano bez chemii.
Owce uwielbiaja na przyklad liscie burakow. Czasem zywia sie otrebami. Ale zazwyczaj to one wybieraja, co chca jesc.


Prowadza one bowiem tzw. koczowniczy tryb zycia. Nie pasa sie w jednym i tym samym miejscu. Sa w ciaglym ruchu, zmieniaja pastwiska. Codziennie przechodza 8 kilometrow w jedna i 8 kilometrow w druga strone. Dzieki temu ruchliwemu trybowi zycia nie przyczyniaja sie do wyjalowienia ziemi, do zniszczenia terenu. Znajduja dla siebie odpowiednie wyzywienie i zmieniaja teren. Dzieki temu ich jedzenie jest roznorodne, a nie ujednolicone.
Wieczorem, tuz przed zachodem slonca, wracaja do swojej zadaszonej hali.















Towarzysza im pieski, ktore nawoluja owce do porzadku i wskazuja droge.


Pasterz jest ciagle z nimi. Mieszka w domu Gabrielli, a kiedy potrzeba (w mrozy) spi razem z owcami i czuwa nad ich bezpieczenstwem.

Oto owce wracajace z wypasu:


Na farmie, w domu rodziny Gabrielli znajduja sie dwa duze pokoje dwuosobowe (lozka malzenskie). Na korytarzu jest wspolna lazienka. 


Na zyczenie Gabriella robi sniadanie, wspaniale, gdyz z produktow pochodzacych z jej farmy.  

 Swiezy ser ricotta

Farma w Forrottoli moze byc wspanialym miejscem na wakacje dla osob, ktore kochaja byc blisko natury: nie tylko przyrody, ale rowniez i zwierzat. Tu mozna przyjechac i uczestniczyc w zbiorze oliwek, mozna asystowac przy goleniu owiec. Jesli ma sie ochote, mozna spedzic caly dzien na wedrowce z pastorem i jego owcami. Gabriella pokaze jak robi sie ser ricotta lub pecorino, bezdie mozliwosc zajrzenia do octowni, zobaczenia jak piecze sie prawdziwy toskanski chleb lub schiacciate. 

Rodzina produkuje sery swieze oraz dojrzale

 Octownia - produkcja octu z czerwonego wina

       W kazda sobote wypiekany jest chleb w prawdziwym piecu drzewnym

Mozna zbierac winogrona, gruszki, sliwki, brzoskwinie. Jesli ktos lubi,mozna dac zwierzetom jesc. Jednym slowem: prawdziwe zycie na wsi!

Na farmie produkowane sa miody akacjowe, dzemy owocowe, galaretki do serow, wino, oliwa z oliwek.


U Gabrielli mozna tez sprobowac toskanskiego, domowego ciasta.

Tzw. torta di ricotta (ciasto z sera ricotta)

Oto kilka innych zdjec z farmy:

                                                                          Juz zakwitaja zonkile...

... oraz mimosa (tlum.akacja)


Chcialam podkreslic, ze farma z Forrottoli jest farma ekologiczna. Do uprawy i hodowli nie uzywa zadnych chemikaliow, ulepszen, antybiotykow, Ogm. Wszystko jest tu naturalne i zgodnie z natura.
Odpowiem na Wasze pytania:
aleksandra.seghi@email.it
ekotoskania@wp.pl

1 komentarz:

  1. Zatem w zasadzie robimy to samo - Ty we Włoszech, a ja w Polsce. Też szukam pobrych eko-gospodarstw, fajnych agroturyzmów, ludzi, którzy żyją w zgodzie z naturą, a potem...opisuję to w reportażach, żeby jak najwięcej osób mogło się o tym dowiedzieć:-)))
    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń