Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

wtorek, 14 lutego 2012

Bazylia

Czym bylaby kuchnia wloska (oraz oczywiscie toskanska) bez bazylii!! Czy wiecie, ze slowo to po grecku oznacza krolewskie ziele. Bazylia podobno wyrosla wokol grobu Chrystusa po jego zmartwychwstaniu.

Toskanska potrawa: panzanella z listkami bazylii (fot.Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa)

Oprocz zastosowania w kuchni, bazylia rosnaca w doniczce, polozona na parapecie w naszym domu moze odstraszac insekty takie jak muchy czy komary. Zgnieciony lisc roztarty na skorze rowniez odstrasza komary.
Bazylia jest rowniez dobra na dolegliwosci z serii niezyt zoladka. Oto przepis:

Skladniki:
6 listkow bazylii lub 2 lyzki suszonej bazylii

Przygotowanie:
Do 1,5 litrowej zagotowanej wody wrzucic bazylie i odstawic na 15 minut.  Przecedzic napar. Pic jedna szklane po jedzeniu.

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję.I jeśli się sprawdzi, to na pewno polecać będę Czytelnikom na dolegliwości żołądkowe.

    OdpowiedzUsuń