Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Viva cytrusy!

Zima to okres kiedy mozemy nacieszyc sie cytrusami. Smaczne i malo kaloryczne moga byc spozywane na surowo, w formie swiezo wycisnietego soku lub w polaczeniu z innymi artykulami spozywczymi.
Pomarancze to przede wszystkim duza dawka witaminy C, ktora potrafi wytwarzac kolagen (niezbedny dla zdrowej skory, podtrzymuje sily obronne organizmu w walce z infekcjami bakteryjnymi). Pomarancze zawieraja rowniez tiamine, kwas foliowy, dwie witaminy z grupy B. Wysoki poziom pektyny obniza cholesterol.
Rowniez cytryny sa bogate w witamine C. Dostarczaja niewiele kalorii. Sok z cytryny zawiera olejek, ktory moze przynosic ulge w reumatyzmie, pobudzajac watrabe do wydalania z organizmu substancji toksycznych. Sok z cytryny i miodu rozpuszczony w goracej wodzie moze byc pomocny w walce z przeziebieniem.

Wraz z innymi rodzinami, ktore tworza grupe G.A.S. a modo Bio (tlum. Grupa Zakupu Solidarnego na sposob Bio) sprowadzamy cytrusy prosto z Sycylii. Oczywiscie od eko producenta. Kupujemy je w ilosciach hurtowych, w paczkach po 10 kilo.


Powiecie: co tak duzo? kiedy zdazycie to zjesc?
Musze powiedziec, ze pomarancze i cytryny, ktore przyjezdzaja do nas, sa tak pyszne, ze znikaja w mgnieniu oka. Podam przyklad: zeby wycisnac szklanke soku potrzebne sa minimum 3 pomarancze. Trzyosobowa rodzina zuzywa 9-10 pomaranczy by zrobic sok. I tak spokojnie przez tydzien spozywa sie 10 kg pomaranczy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz