Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

niedziela, 5 sierpnia 2012

Winogrona sultanskie

Ku naszej radosci na dzisiejszym eko-targu byl niesamowity wybor winogron. Najslodsze, winogrona sultanskie, od razu przypadly nam do gustu.


Prawde mowiac kupilismy ze trzy kisci, po czym przechadzajac sie po targu i skubiac winogrona, torebka zrobila sie pusta. Trzeba bylo wracac i dokupywac.


Winogrona pochodza z Grecji, Turcji lub Iranu. Poczatkowo były  importowane na tereny anglosaskie z terytoriów Imperium Osmańskiego. Stad  połączenie nazwy winogron z postacią sułtana. Według tradycji Imperium Osmańskiego, nazwa została wymyślona po tym jak sułtan zmuszony do ucieczki przed tygrysem musial zostawic grona winogron na słońcu. Z winogron sultanskich robi sie rodzynki.
Dzieciom bardzo smakuje ten typ winogron, gdyz sa one bardzo slodkie.


Niektore dojrzale grona moga miec wysuszone na sloncu kulki winogron, czyli mozna powiedziec swieze rodzynki. Sa one przepyszne i niesamowicie slodkie.


W Toskanii robi sie schiacciate z winogronami. Cos mi sie wydaje, ze w tych dniach ja wykonam...

 

3 komentarze:

  1. Moje dzieci bardzo lubią winogronka:)Czekam na schiaccite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, tez je uwielbiam, chociaz dzieckiem juz nie jestem :)

    OdpowiedzUsuń