Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

wtorek, 8 maja 2012

Gotowanie z zegarkiem w reku

Jednym z niezbednych elementow w kuchni jest minutnik. Prawie wszystko gotujemy "z zegarkiem w reku": makaron (czas gotowania na opakowaniu), ryz (j.w.), kazdy przepis z ksiazki kucharskiej (zawsze podany czas).
Czasami zadajemy sobie pytanie, ile nalezy gotowac pojedyncze warzywa? Co chwile wchodzimy do kuchni, mieszamy w garnku i dajemy gryza marchewce czy ziemniakowi.


Dzisiaj znalazlam tabelke, ktora ulatwi nam zycie. Oto czas gotowania warzyw:

Szparagi max 15 minut
Brokuly 20 minut
Karczochy 35 minut
Marchew 20 minut
Kalafior 20 minut
Mloda cebula 10 minut
Zielona fasolka 20 minut
Fenkul w kawalkach 15 minut
Papryka 15 minut
Zielony groszek 15 minut
Por 20 minut
Szpinak 15 minut
Dynia w kawalkach 20 minut
Cukinia w plasterkach 15 minut

Czy tabelka nam pomoze?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz