Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Rolnictwo konwencjonalne czy biologiczne certyfikowane?

Wielu z nas zastanawia sie jaka jest roznica miedzy jednym, a drugim rodzajem rolnictwa.
Po pierwsze 90% to rolnictwo konwencjonalne (oczywiscie sa to dane statystyczne na Wlochy). 10% to rolnictwo biologiczne z certyfikatem.

Oto male podsumowanie, ktore pozwoli nam na zrozumienie kwestii:
1. Rolnictwo konwecjonalne
Tak - nawozy chemiczne
Tak OGM
Tak pestycydy chemiczne syntetyczne
Tak herbicydy
Tak fungicydy (substancje grzybobojcze)
Tak srodki owadobojcze
Tak hormony

2. Rolnictwo biologiczne certyfikowane
Nie OGM
Nie pestycydy chemiczne syntetyczne
Nie herbicydy
Nie fungicydy (substancje grzybobojcze)
Nie srodki owadobojcze
Nie hormony

W rolnictwie konwencjonalym uzywa sie sztucznych nawozow (w tym azotan amonowy, ktory jest rowniez materialem wybuchowym),pestycydow, herbicydow, fungicydow, srodkow owadobojczych oraz hormonow. Pestycydy chemiczne sa biocydami (zwiazki syntetyczne, ktorych większość niszczy także pożyteczne organizmy oraz wywołuje niekorzystne zmiany w składzie mikroorganizmow) i czesto pochodza od benzenu, acetamidu i nikotyny, ktore jak wiadomo sa trujace i rakotworcze.
Istnieja ograniczenia prawne dotyczace pozostalosci pestycydow w jedzeniu, nie ma jednak ograniczen co do "multi pozostalosci" tj. wiekszej ilosci substancji jednoczesnie znajdujacej sie w jedzeniu.
Natomiast w hodowlach konwencjonalnych w 30% uzywa sie OGM i stosuje sie obowiazkowe leczenie antybiotykami.


Rolnictwo biologiczne certyfikowane jest jedynym systemem zywnosci, ktore zakazuje uzywania chemii oraz organizmow genetycznie zmodyfikowanych.
W zwiazku z tym, ze pestycydy syntetyczne sa niewidoczne (bez zapachu, bez koloru, bez smaku) rolnictwo biologiczne musi posiadac certyfikaty od jednostek certyfikujacych, bo wlasnie one gwarantuja brak pestycydow chemicznych syntetycznych.

2 komentarze:

  1. Jest jeszcze trzecia możliwość - rolnictwo naturalne, niecertyfikowane. Znam sporo rolników, sadowników i właścicieli małych gospodarstw, którzy zachowując zasady eko - nie występują o certyfikaty, bo poraża ich biurokracja i dodatkowe opłaty. Tym bardziej, że są to zwykle małe gospodarstwa produkujące na rynek lokalny.
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolnictwo eko wiąże się ze sposobem uprawy, ale tez z wymagającym konsumentem. używając odpowiednich nasion, narzędzi ( np.miedzianych) jak i sposobów przechowywania ( silosy zbożowe ) Nie ma już odwrotu od kierunku eko. I cale szczęście:)

    OdpowiedzUsuń