Blog Eko Toskania zajmuje sie wszystkim, co zwiazane jest z ekologia, zdrowa zywnoscia i zyciem zgodnym z natura. Jest on wynikiem osobistych obserwacji, doswiadczen i znajomosci eko - obiektow w Toskanii. Interesuje mnie ekologiczna uprawa. Opisuje tylko i wylacznie rolnictwa oraz agroturystyki, ktore posiadaja bio certyfikat. Dzieki czemu mam gwarancje najwyzszej i najlepszej jakosci. Nie zajmuje sie rolnictwami, farmami czy agroturystykami, ktore stosuja tzw. intensywne uprawy lub hodowle.

piątek, 27 stycznia 2012

Rzepa

Na zwyklym targu warzywnym bardzo trudno znalezc rzepe (mowa oczywiscie o targach ktore znam, czyli toskanska Pistoia i okolice). Prosciej znalezc truskawki w obecnych zimowych miesiacach. Byc moze rzepa nie jest w modzie. Nie sprzedaje sie, stad na stoiskach ich nie ma.
Natomiast w bio - rolnictwach jestesmy w pelni sezonu rzepowego. Dlatego kazdego tygodnia w naszym eko-kontenitorze oprocz roznego rodzaju kapusty, bietoli, dyni znajdziemy rowniez to warzywo.


Przypatrzmy sie jemu z bliska. Przeciez przypisuje mu sie powiedzenie "zdrowy jak rzepa".
To starozytna roslina znana juz w 400 roku p.n.e.
Rzepowy blonnik utrzymuje regularna prace jelit i chroni przed rakiem jelita grubego lub odbytnicy. Warzywo jest dobrym zrodlem witaminy C.
Syrop z rzepy pomaga w oddychaniu przy zapaleniu oskrzeli lub astmie.
100 gram rzepy to tylko 35 kalorii.
Ciekawostka: mozna jesc rowniez liscie rzepy, wystarczy je ugotowac, polac oliwa z oliwek i sropic cytryna!
Ja bardzo lubie rzepe na surowo. Obieram skorke i scieram ja na tarce. Dodaje do salatki, w ktorej znajdzie sie rowniez marchewka, kapusta, surowa dynia, zurawina, pestki slonecznika , oliwa z oliwek oraz cytryna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz